Perfektan Active is werkzaam tegen Norovirussen.

Steeds vaker worden we geconfronteerd met een uitbraak van het norovirus. Vaak wordt er in ziekenhuizen en verzorgingshuizen een dergelijk virus vastgesteld. Hoe te handelen bij uitbraak van het Norivirus?

Mocht u  in een omgeving (moeten) werken waar het Norovirus actief is dan kunt u uw instrumenten desinfecteren me speciale desinfectiemiddelen. Alcohol is namelijk niet effectief op Norovirussen. De normale varianten van Perfektan zoals Perfektan TB, Perfektan new en Perfektan Endo zijn ook niet actief bij Norovirussen.
Het advies is dan Perfektan Activ poeder te gebruiken. De aktieve desinfecterende substantie in dit product is Peracetic acid (een ammonium verbinding) Dit poeder kunt u volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Na 15 minuten is de vloeistof klaar voor gebruik. Bij een concentratie van 1% is de inwerkingstijd 1 uur.
De vloeistof kan gedurende 1 werkdag gebruikt worden.
Het advies is om alleen Perfektan Activ te gebruiken als de situatie dit noodzakelijk acht. Zonder een indicatie van Norovirus hoeft u dit desinfectiemiddel niet te gebruiken.

Even wat extra informatie.

Norovirus in het kort

Wat is norovirus?

Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die ‘buikgriep’ veroorzaken (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

Wat zijn de klachten bij een norovirusinfectie?

De klachten kunnen zijn:
braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp.

Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen.

Hoe kunt u norovirus krijgen?

Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. De ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven.
Iemand die norovirus heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen.
Als iemand met norovirus braakt, kan het virus in de lucht komen en op spullen terechtkomen. Via die spullen, servies of eten kan het op de handen en in de mond komen en kan iemand besmet raken.
Iemand kan besmet zijn met het virus, maar geen klachten hebben. Hij kan wel anderen besmetten.

Wie kan norovirus krijgen?

Iedereen kan ziek worden van het norovirus. Bij sommige mensen kunnen de klachten erger zijn en langer duren. Dit is vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen die al een ziekte hebben.

Wat is norovirus?

Mensen krijgen door het norovirus een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Buikgriep door het norovirus komt in Nederland vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

Ziekteverschijnselen

De klachten kunnen zijn: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen.

Besmetting en preventie

Het norovirus is erg besmettelijk. Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. De ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven.
Er zijn geen inentingen of medicijnen om een norovirusinfectie te voorkomen. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt.

Bron: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/N/Norovirus